5 načina za finansiranje svog biznisa

Kako finansirati vlastiti biznis

Jedan od najvećih izazova za preduzetnike i vlasnike malih preduzeća je pronalazak kapitala neophodnog za pokretanje i rast preduzeća.

Kao preduzetnik, već više od 4 decenije, i kao član Anđeoskih investitora i Venture ulagača, iskusio sam uspone i padove u finansiranju biznisa i na teži način naučio šta investitori traže prije nego što odluče da ulože u Vaš posao.

Tokom godina, ja sam razvio neke jednostavne savjete da pomognem preduzetnicima da prikupe potrebna sredstva za finansiranje preduzeća u svim fazama njegovog životnog ciklusa. Ovih pet izvora finansiranja možete koristiti kao vodič:

  1. Vlastita sredstva (eng. Boostrapping): U fazi ideje/eksperimentalnoj fazi, koristite svoje finansijske izvore, kao što su novac od ušteđevina ili pažljivo korišćenje vlastitih kreditnih Mudro raspoređivanje svakog feninga je veoma važno.
  2. Prijatelji i porodica (eng. Friends and Family): Ako nemate svoje ušteđevine ili kreditne kartice, ili imate, ali Vaš rastući biznis treba dodatna sredstva, nije sve izgubljeno. Razmislite o pozivanju porodice i prijatelja da investiraju u Vašu kompaniju sa razumjevanjem da njihov novac možda neće biti vraćen. U većini slučajeva, porodica i prijatelji investiraju u Vas, a ne u Vaš biznis. Obe strane mogu razmišljati o investiciji kao neobavezujućoj. Ako preduzeće uspje, bio bi lijep gest da se preuzimači rizika nagrade.
  3. Finansiranje od strane većeg broja pojedinaca (eng. Crowdfunding): Noviji način finansiranja preduzetničke ideje je i „Crowdfunding“, tj. finansiranje od strane većeg broja pojedinaca. Postoje specijalizovane kompanije koje na svojim portalima prezentuju i preduzetničke projekte, te ako se posjetiocima portala ideja proizvoda ili usluge zaista sviđa oni praktično glasaju svojim novcem (ulozima) i na taj način se prikupljena sredstva ulažu u pokretanje preduzetničke ideje.
  4. Anđeli investitori (eng. Angel Investors): Kada vaš biznis dosegne veći stepen razvoja i kad vidite stabilan prihod na vidiku, započnite pristup sofisticiranim „Angel“ investitorima ako Vam je potrebno više sredstava. Ovaj pojedinac ili grupa pojedinaca obezbjeđuju finansijska sredstva u zamjenu za vlasnički udio. Ove Anđeoske grupe mogu biti pronađene u mnogim zajednicama i na internetu, sa opisima njihove svrhe i objekta poslovanja. Nakon razmatranja, ove grupe će odlučiti da li Vaš biznis ispunjava njihove zahtjeve, i ako da, dogovoriće sastanak za detaljan dogovor. U ovoj fazi, Anđeli postaju veoma ozbiljni investitori i vlasnici sa visokim očekivanjima tražeći solidne rezultate.
  5. Krediti/Venture kapital (eng. Bank loan/Venture Capital): U ovoj kasnoj fazi rastućeg biznisa, tek stvoreni možda će trebati kredit za raznorazne potrebe, uključujući operativni kapital i dugoročan razvoj. Da bi osigurali pozajmicu, finansijske institucije će trebati nekoliko godina finansijskih izvještaja o biznisu i preduzetniku. Oni će trebati zalog i garanciju kao osiguranje za pozajmicu.

 

Za neke veoma brzo rastuće kompanije, organizacija dostiže tačku u svom životnom ciklusu kad je finansiranje Venture kapitalom potrebno zbog hiper razvoja. U ovom slučaju kompanija će možda trebati desetine miliona za ulazak na novo tržište, proširenje prodaje ili dodavanje novih proizvoda. Još jednom, ovi investitori, koji imaju novac za razvoj, obavljaju svoja istraživanja da bi utvrdili održivost preduzeća. Njihov krajnji cilj je da prodaju Vaš posao da bi ostvarili finansijsku dobit za svoje investicione partnere i preduzetnike.

Ako koristite ovih pet načina finansiranja i razvijete biznis plan koji prikazuje vrijednost investiranja u vašu kompaniju, Vi ćete značajno povećati šanse za osiguravanje kapitala koji trebate, u kojoj god fazi poslovanja da ste.

Autor teksta Allen Hall. Tekst preuzet sa www.forbes.com.